Ο τόπος μας

Αγία Φωτεινή

Το κτηριακό συγκρότηµα «Αγίας Φωτεινής» είναι ιδιοκτησία του «Μαντινειακού Συνδέσµου» το 1966 απεφασίσθη από το Σύνδεσµο η κατασκευή του Ι. Ναού εντός των τειχών της αρχαίας πόλεως, σε έκταση που του ανήκει.

Ο ναός είναι τρισυπόστατος, έχει τρία Ιερά. Το µεσαίο τιµάται επ’ ονόµατι της Αγίας Φωτεινής, το βόρειο του Αγίου Κοσµά του Αιτωλού και το νότιο του Αγ. Αποστόλου Φιλίππου µε προσθήκη και της εικόνας του Αγίου Γεωργίου.

Ο ναός δεν ανήκει σε κανέναν γνωστό ρυθµό. Στόχος ήταν να αναδύεται σιγά σιγά ένα πέτρινο κτίσµα σαν να ήταν ένα έµψυχο όν εκφράζον την αιώνια παρουσία του Κυρίου και την συνεχή ανάβαση του πιστού – Κατά τον Άγιο Ιωάννη της Κλίµακος της Ιεράς Μονής Σινά – όπου κάθε µια βαθµίδα αναβάσεως είναι µια αρετή.

Σπήλαιο Κάψια

Το σπήλαιο Κάψια κατατάσσεται στα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας και συγκαταλέγεται στα 100 κατάλληλα για αξιοποίηση σπήλαια του ελληνικού χώρου (από τα 7.500 συνολικά). Βρίσκεται 1,5 χιλιόµετρα βόρεια του χωριού Κάψια και ανήκει στο περίπλοκο σύστηµα καταβοθρών του οροπεδίου της Μαντινείας. Η µέχρι σήµερα εξερευνηµένη του έκταση είναι περίπου 6.500 τµ.

Στην αίθουσα των «θαυµασίων» παρουσιάζονται οι σπανιότεροι χρωµατισµοί λιθωµατικού υλικού από κάθε άλλο γνωστό ελληνικό σπήλαιο. Κόκκινα της φωτιάς, κίτρινα της ώχρας και πρασινογάλαζα ανάµικτα µε το κατάλευκο των σταλακτιτών, προσφέρουν ένα µοναδικό θέαµα φυσικής τέχνης.

Χιονοδρομικό​ Κέντρο Μαινάλου

Με κορυφή στα 1.981 μέτρα, την Οστρακίνα, το Μαίναλο μοιάζει να εποπτεύει ολόκληρη την Πελοπόννησο, καθώς δεσπόζει στην καρδιά της. Μύθοι και θρύλοι το συνδέουν με τον θεό Πάνα, καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα του νομού Αρκαδίας και επιφυλάσσει μαγευτικές εικόνες σε όποιον το επισκεφθεί.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Οστρακίνας διαθέτει εξαιρετική χιονοδρομική πίστα, σύγχρονο χιονοδρομικό καταφύγιο, ξενώνα, εντευκτήριο και τρεις χιονοδρομικούς αναβατήρες. Για τους λάτρεις του αθλήματος , τους σκιέρ, υπάρχουν τέσσερις πίστες   που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Οι εκπαιδευτές φροντίζουν για τον εξοπλισμό τους, αφού μπορεί κανείς να νοικιάσει ό,τι χρειάζεται  για να κάνει σκι.

Βρίσκεται στα όρια του Δήμου Τρίπολης και απέχει από το χωριό Κάψια 12 χλμ, από το Λεβίδι 16 χλμ, από τη Βυτίνα 12 χλμ και τη Δημητσάνα 30 χλμ.,και είναι το πιο κοντινόχιονοδρομικό κέντρο στην Αθήνα.

Στο δρόμο της Δημοκρατίας, της παράδοσης και της τέχνης

Το Λεβίδι έχει ενσωματωθεί στο Δήμο Τρίπολης. Προβάλλει αναπάντεχα σε μια όμορφη στροφή του δρόμου από Τρίπολη προς Ολυμπία. Είναι ένα ξεχωριστό κεφαλοχώρι, με μεγάλη ιστορία. Υπήρξε γενέτειρα του πατέρα της Δημοκρατίας, του Μεγάλου Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Το Λεβίδι έχει κρατήσει αλώβητο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Οι ταξιδιώτες έρχονται κάθε εποχή του χρόνου για να απολαύσουν όλες τις πτυχές του πανέμορφου τοπίου. Απέραντο δάσος και πολλά μονοπάτια ανοίγονται γύρω από το Λεβίδι οδηγώντας σε μικρούς οικισμούς και κρυμμένες ομορφιές. Μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, καταπληκτικά εστιατόρια και ξενώνες συνθέτουν το φιλόξενο χαρακτήρα της περιοχής.

Λιμποβίσι

Mια ονειρεμένη διαδρομή στα χνάρια των Ηρώων

Πρόκειται για μια ονειρεμένη διαδρομή. Μετά από 14 υπέροχα χιλιόμετρα, μέσα στη φύση, μπαίνει κανείς στην επικράτεια της Φαλάνθου. Όλα τα χωριά είναι εξαιρετικά διατηρημένα από αρχιτεκτονική άποψη. Πετρόχτιστα σπίτια, καλοδουλεμένες κρήνες και βέβαια ένας ιστορικός πλάτανος σε κάθε πλατεία, σημείο συνάντησης των ντόπιων και των επισκεπτών. Και βέβαια η φύση να αγκαλιάζει όλα αυτά τα χωριά. Τρεχούμενα νερά, ποταμάκια, παλιοί νερόμυλοι, αιωνόβια δέντρα, δημιουργούν τοπία απίστευτης ομορφιάς κάθε εποχή.

Στη Φάλανθο, εφτά χιλιόμετρα από το Αρκουδόρεμα, βρίσκεται το μοναδικό Λιμποβίσι, το χωριό που γέννησε τον Κολοκοτρώνη. Το ανακαινισμένο πατρικό του γέρου του Μοριά και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου με τη μακραίωνη ιστορία της, αποτελούν προσκυνηματικούς τόπους για ένα μεγάλο πλήθος επισκεπτών. Στην δροσερή πλατεία λειτουργεί από το 2006 ένας πρότυπος χώρος αναψυχής που προμηθεύει επίσης ντόπια, αγνά προϊόντα στους επισκέπτες.

Στη Βυτίνα
Χειμώνα - Καλοκαίρι

Από τους πλέον όμορφους οικογενειακούς προορισμούς της Πελοποννήσου. Διαθέτει εξαιρετικό κλίμα και είναι εύκολη να την ανακαλύψεις. Ξεκινήστε από την κεντρική πλατεία απολαμβάνοντας τον καφέ σας στη δροσιά. Επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα χτισμένη το 1846 και απολαύστε τοπικές νοστιμιές. Περπατήστε στο όμορφο άλσος της Βυτίνας και αφήστε τα παιδιά να χαρούν το παιχνίδι.

Απέχει από την Τρίπολη 48 χιλιόμετρα. Η Τρίπολη απέχει 165 χιλιόμετρα α πό την Αθήνα.
Πολλά ξενοδοχεία 3-4 αστέρων, βίλες, πολυτελή καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ταβέρνες και εστιατόρια στο χωριό με καλό ντόπιο φαγητό.

Η Βιβιλιοθήκη
της Ελλάδας

Δημητσάνα! Η θαυμάσια, ιστορική κωμόπολη χτισμένη πάνω από το φαράγγι του Λούσιου.
Η Δημητσάνα από τον 10ο αιώνα εξελίχθηκε σε ένα σπουδαίο εμπορικό κέντρο της Αρκαδίας. 

Η μεγάλη της ακμή ξεκινάει μετά το 16ο αιώνα όταν η φημισμένη Σχολή της γειτονικής Μονής Φιλοσόφου μεταφέρεται από τη μονή στο κεφαλοχώρι και γίνεται Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων. Επισκεφθείτε την περίφημη βιβλιοθήκη, η οποία καταλαμβάνει τμήμα της Σχολής. Επιλέξτε να μείνετε σε έναν από τους όμορφους ξενώνες που δημιουργήθηκαν από παλιά αρχοντικά και νιώστε την ατμόσφαιρα μιας αληθινής αρχοντού- πολης.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το μονοπάτι πεζοπορίας συνολικού μήκους 75 χλμ που περνά από τα χωριά Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια. Το 1ο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα με 8 τμήματα για να διαλέξετε ποιό προτιμάτε.

Η Δημητσάνα απέχει 19 χλμ. από τη Βυτίνα και 66 χλμ. από την Τρίπολη (μέσω Βυτίνας).

Συμπαθητικοί ξενώνες, μικρά ξενοδοχεία και βίλες περιμένουν τους επισκέπτες της Δημητσάνας. Στο χωριό υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και ψητοπωλεία.